Makaron z pieczonymi pomidorami i bakłażanem
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 400 g makaronu linguine lub spaghetthi
  • 2 bakłażany
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili lub peperoncino
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tymianku (najlepiej świeży)
  • 2 łyżki oregano (najlepiej świeże)
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan wg uznania
Przygotowanie
  1. Pomidory malinowe umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na opcję góra-dół. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od pomidorów, co ułatwi ich obieranie.
  2. Bakłażan kroimy na krążki o grubości pół centymetra. Solimy, pieprzymy z dwóch stron i skrapiamy oliwą.
  3. W międzyczasie drobno siekamy czosnek, chili i cebulkę. Delikatnie szklimy na patelni na małym ogniu z 1 łyżką oliwy.
  4. Wyjmujemy pomidory z piekarnika, obieramy ze skórki i dodajemy wraz z ziołami na patelnię z cebulką, czosnkiem i chili ustawioną na średnim ogniu. Razem dusimy przez 10 minut.
  5. Układamy bakłażany w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym poziomo, ale tak, żeby na siebie krążki nachodziły. Przykrywamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 20 minut.
  6. W międzyczasie w dużym garnku z 1 łyżką soli gotujemy wodę na makaron. Przygotowujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
  7. Podajemy makaron wraz z zapiekanymi pomidorami i bakłażanem oraz tartym parmezanem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-pieczonymi-pomidorami-i-baklazanami/