Warzywny pasztet jaglany
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270 g)
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 korzeń selera
  • 1 por, biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 5 łyżek pestek z dynii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 białka
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
  1. Kaszę płuczemy (a najlepiej też sparzamy wrzątkiem) i gotujemy w wodzie w proporcji 2:1. Gotujemy do miękkości przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Por obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy w paski a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Na dużą patelnię dajemy margarynę, por i czosnek. Razem dusimy przez 5 minut i dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler. Dolewamy trochę wody, żeby jednak nie zakrywała warzyw (około 6-8 łyżek). Dodajemy przyprawy: majeranek, oregano, gałkę muszkatołową, tymianek, paprykę. Dusimy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. W międzyczasie na drugiej małej patelni prażymy dynię. Patelnię z warzywami zdejmujemy z ognia. Dodajemy kaszę jaglaną, pestki dyni, oliwę i białka jajek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym i solą i pieprzem według uznania. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej masę. Pieczemy bez termoobiegu, na opcji gór-dół przez 45-50 minut w 170 stopniach.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygnie wkładamy do lodówki na noc. Podajemy rano
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/warzywny-pasztet-jaglany/