Kaszę płuczemy (a najlepiej też sparzamy wrzątkiem) i gotujemy w wodzie w proporcji 2:1. Gotujemy do miękkości przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Por obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy w paski a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na dużą patelnię dajemy margarynę, por i czosnek. Razem dusimy przez 5 minut i dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler. Dolewamy trochę wody, żeby jednak nie zakrywała warzyw (około 6-8 łyżek). Dodajemy przyprawy: majeranek, oregano, gałkę muszkatołową, tymianek, paprykę. Dusimy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie na drugiej małej patelni prażymy dynię. Patelnię z warzywami zdejmujemy z ognia. Dodajemy kaszę jaglaną, pestki dyni, oliwę i białka jajek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym i solą i pieprzem według uznania. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej masę. Pieczemy bez termoobiegu, na opcji gór-dół przez 45-50 minut w 170 stopniach.
Wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygnie wkładamy do lodówki na noc. Podajemy rano
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/warzywny-pasztet-jaglany/