Domowy ketchup
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 3 słoiki 0,4
Składniki
  • 2 kg pomidorów Lima
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 3 łyżeczki startych w moździerzu nasion gorczycy
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
  1. Obieramy pomidory ze skórki. My mamy taki sposób: nacinamy pomidory w krzyżyki przy szypułce i z drugiej strony, zanurzamy na moment we wrzątku, następnie przekładamy do durszlaka i zalewamy zimną wodą. Skórka powinna pięknie odchodzić. Przekrajamy pomidory na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
  2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (nie musi być drobna).
  3. Drobno siekamy cebulkę i czosnek. Seler obieramy i ścieramy na tarce. W dużym garnku lekko szklimy czosnek i cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy po chwili seler. Po mniej więcej 3 minutach pomidory i pozostałe dodatki: cukier brązowy, ocet winny, nasiona gorczycy. Solimy i pieprzymy do smaku. Według naszych upodobań, możemy dodać więcej octu lub cukru, lecz radzę pokusić się o te dodatki już po zmiksowaniu. Gotujemy na średnim ogniu mniej więcej 10-15 minut bez przykrycia, miksujemy blenderem i dalej gotujemy przez mniej więcej półtorej godziny.
  4. Wychodzi sos na mniej więcej 3 słoiki o pojemności 0,4. Pasteryzujemy. Najpierw słoiki podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy, wkładamy do nich ciepły ketchup, zamykamy i dajemy na blaszkę do piekarnika na 130 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika dociskamy wieczka i obracamy do góry dnem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/domowy-ketchup/