Gulasz wołowy z dynią i cukinią
 
 
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • pół kg wołowiny bk (bez kości), pokrojona w kostkę
  • pół dyni hokkaido, pokrojona w kostkę wraz ze skórką, bez gniazd nasiennych
  • 3 małe cukinie, pokrojone w plasterki, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi
  • 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 cebula, drobno poszatkowana
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej (można zastąpić słodką)
  • lampka czerwonego wina (200 ml)
  • łyzka świeżego rozmarynu
  • łyżka startego kuminu
  • 350 ml bulionu
  • Sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
Przygotowanie
  1. Na patelnię z dwoma łyżkami oleju dajemy czosnek i cebulę. Razem smażemy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy wołowinę, smażymy przez kolejne 3 minuty i dodajemy kumin i po chwili ddodajemy wino. Jak lekko odparuje, to dodajemy bulion z marchewką i papryką, ziele angielskie i liście laurowe. Po 10 minutach dodajemy cukinię oraz dynię, solimy i pieprzymy wg uznania i dusimy przez około 45 minut pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa i wołowina będą miękkie.
  2. Podajemy z pieczywem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/gulasz-wolowy-z-dynia-i-cukinia/