300 g wątróbki drobiowej (warto namoczyć ją dzień wcześniej w mleku)
¼ główki sałaty lodowej
2 garście roszponki
2 garście rukoli
1 awokado
1 gruszka
1 cebula
3 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
Sok z cytryny do skropienia awokado.
Olej rzepakowy lub masło do smażenia
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka płynnego miodu (użyliśmy akacjowego)
1 łyżeczka dżemu lub konfitury malinowej (można pominąć, choć daje fajny smak)
Sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie
Gruszkę i awokado obieramy i kroimy w plastry. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę szatkujemy w piórka. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy cukier w maśle i dodajemy ocet balsamiczny z gruszką. Chwilę szklimy i odkładamy.
Na dużą patelnię z rozgrzany olejem dajemy wątróbkę i smażymy najpierw na dużym ogniu przez 3 minuty, po chwili zmniejszamy ogień i pozostawiamy na mniej więcej 7 minut. Ściągamy wątróbkę z patelni i solimy. Na pozostawionym tłuszczu szklimy cebulę.
W miseczce mieszamy składniki dressingu. Na talerzach układamy poszarpaną sałatę lodową, roszponkę i rukolę. Dodajemy karmelizowaną wątróbkę, cebulę, gruszkę i awokado. Posypujemy orzechami , rodzynkami i grzankami. Przed podaniem polewamy dressingiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/wysmienita-salatka-z-watrobka/