Burgery z buraków i kaszy jaglanej
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Rodzaj dania: Burgery z buraków i kaszy jaglanej
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Burgery:
  • 4 małe buraki (ok. 400 g)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki słoneczniku (możemy też dodać sezamu)
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oliwy lub margaryny (w tym przypadku Optima Cardio)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir wielkości 1 cm
  • 1 jajko
  • garść świeżej pietruszki
  • garść swieżego lubczyku
  • ½ garści suszonego oregano
  • 1 łyżka sosu sojowego (przy diecie antycholesterolowej pomijamy)
  • Dodatki:
  • bułki grahamki
  • żółta papryka
  • kiełki rzodkiewki
  • sałata lodowa
Przygotowanie
  1. Buraki obieramy ze skórki i ścieramyna tarce na dużych oczkach. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w garnku przez 15 minut. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cebulę obieramy i drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę. Mieszamy buraki, kaszę i cebulę w misce, dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek, słonecznik, białko, pietruszkę, lubczyk i oregano i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm i 1 cm wysokości i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut po 20 minut z każdej strony, tak aby były lekko przyrumienione. Podajemy z grahamkami z dodatkiem żółtej papryki, sałaty lodowej i kiełek rzodkiewki.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/burgery-z-burakow/