Buraki obieramy ze skórki i ścieramyna tarce na dużych oczkach. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w garnku przez 15 minut. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cebulę obieramy i drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę. Mieszamy buraki, kaszę i cebulę w misce, dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek, słonecznik, białko, pietruszkę, lubczyk i oregano i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm i 1 cm wysokości i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut po 20 minut z każdej strony, tak aby były lekko przyrumienione. Podajemy z grahamkami z dodatkiem żółtej papryki, sałaty lodowej i kiełek rzodkiewki.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/burgery-z-burakow/