ok. 100 g sera halloumi (4 plastry półcentymentrowe)
1 awokado pokrojone w paski, skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało
10 pomidorów koktajlowych
garść umytego świeżego szpinaku
2 łodygi szczypiorku
Pieczywo pełnoziarniste
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Jajko oraz ser przyrządzamy jednocześnie i zajmuje to nie więcej czasu niż 5 minut. Dlatego pozostałe składniki warto sobie wcześniej przygotować. Pomidory, szpinak, awokado układamy na talerzach. Do niezbyt szerokiego garnka wlewamy wodę na wysokość mniej więcej 5 cm. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby woda nie bulgotała. Jajko (jedno) wbijamy do kubka lub miski i szybkim ruchem wlewamy do garnka. Gotujemy przez 2 minuty w międzyczasie zagarniając lekko białko na jajko. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową.
Czynność powtarzamy też dla drugiego jajka, ale w międzyczasie przygotowujemy ser. Rozgrzewamy posmarowaną oliwą patelnię grillową (na indukcji moc 8-9) i kładziemy na nią plastry sera i szczypiorek. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą widoczne paski od patelni grillowej.
Układamy ser i jajko na pełnoziarnistej grzance i podajemy z pozostałymi składnikami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/grzanki-z-serem-halloumi-i-jajkiem-koszulce-sniadanie-idealne/