Czas przygotowania: 10 min + 48 godzin peklowania w lodówce
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 12
Składniki
700 g filetu z łososia (ze skórą, bez ości)
150 g soli kamiennej
50 g cukru
sok i skórka starta z połowy cytryny
1 duży surowy burak
koperek
½ łyżeczki utartych nasion pieprzu
Przygotowanie
Łososia myjemy. Sól mieszamy z cukrem. Buraka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Koperek siekamy.
Pojemnik lub półmisek o wielkości niewiele większej od płatu łososia wykładamy folią spożywczą, zostawiając jej nadwyżkę, którą później będzie można zawinąć łososia. Na folię wysypujemy równomiernie połowę przygotowanej wcześniej mieszanki i na niej umieszczamy rybę. Nacieramy sokiem oraz skórką z cytryny, posypujemy kolejno: pieprzem, koperkiem i startymi burakami. Całość przykrywamy pozostałą solą z cukrem.
Owijamy szczelnie folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odlewamy wodę i chłodzimy kolejne 24 godziny.
Pokrojonego w cienkie plastry gravlaxa podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/gravlax-w-burakach/