Gotujemy ziemniaki przez 10-15 minut tak, żeby były lekko miękkie (będziemy je jeszcze piec).
Robimy suchą zaprawę: mieszamy sól, pieprz, paprykę. Obtaczamy w niej umytego kurczaka, którego umieszczamy w brytfance i odstawiamy do lodówki. Luzujemy skórę na piersiach, delikatnie ją unosząc i umieszczamy tam masło oraz tymianek (trochę masła pozostawiamy do natłuszczenia). Skórkę z dwóch cytryn i sok z jednej mieszamy z przeciśniętymi przez przez praskę ząbkami czosnku. Nacieramy mieszanką kurczaka i nabijamy go na butelkę. Umieszczamy kurczaka na blasze, którą umiejscawiamy na najniższej półce w piekarniku.
Do natłuszczonej masłem blachy wkładamy marchewki, cebulę oraz ziemniaki. Możemy delikatnie podlać je oliwą, choć nie jest to koniecznie, bo część masła z kurczaka spłynie na blachę tworząc sos.
Pieczemy w 170 stopniach przez 1,5 -2 godziny (w zależności od wagi kurczaka(, co 10-15 minut podlewając kurczaka sosem.
Kroimy kurczaka na części i serwujemy z marchewkami oraz ziemniakami. Możemy również podać obok mieszankę sałat z ulubionym sosem Vinegrat.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-pieczony-na-butelce/