Zielone curry z kurczakiem i cukinią. Z cyklu 3 kolory curry
 
 
Czas przygotowania: 30 minut
Autor:
Ilość porcji: 3
Składniki
  • 150 g piersi z kurczaka lub indyka
  • ½ zielonej papryki
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • Po łyżce: zielonej pasty curry, sosu sojowego, rybnego i cukru trzcinowego
  • 2 liście kaffiru
  • garść pędów bambusa
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego do smażenia
  • do podania: limonka, świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Siekamy czosnek i szalotkę. Kurczaka, paprykę i marchewkę kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy lub kokosowy i wrzucamy szalotkę z czosnkiem. Razem smażymy przez 3 minuty, aż będą szkliste. Dodajemy kurczaka oraz łyżkę zielonej pastę curry. Po jej rozpuszczeniu wlewamy do garnka połowę mleczka kokosowego. Po 3 minutach wrzucamy paprykę i marchewkę. Gotujemy przez kolejne 5 minut i wlewamy pozostałe mleczko kokosowe i dokładamy liście kaffiru, pędy bambusa, sos sojowy, rybny oraz cukier trzcinowy. Razem gotujemy przez kolejne 5 minut i ściągamy z ognia. Przed podaniem skrapiamy limonką i posypujemy świeżą kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zielone-curry-z-kurczakiem-i-cukinia-z-cyklu-3-kolory-curry/