Po łyżce: żółtej pasty curry, sosu sojowego, rybnego i cukru trzcinowego
2 liście kaffiru
2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego do smażenia
Do podania: limonka, świeża kolendra
Przygotowanie
Dynię, paprykę i obraną marchewkę kroimy w kostkę. Jeśli mamy odmianę dyni hokkaido, to nie musimy jej obierać. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub sezamowy i szklimy posiekany czosnek i szalotkę. Po 2 minutach dodajemy żółtą pastę curry i dolewamy pół mleczka kokosowego i warzywa. Pozostawiamy na średnim ogniu na 10 minut i dorzucamy pokrojonego na dość duże kwadratowe kawałki dorsza, cukier trzcinowy, sos rybny, sos sojowy i liście kaffiru. Razem gotujemy przez 3 minuty i serwujemy w miseczkach, skropione limonką i posypane świeżą kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zolte-curry-z-dorszem-i-dynia-z-cyklu-3-kolory-curry/