Trufle orzechowe
 
 
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut chłodzenia
Autor:
Ilość porcji: 15
Składniki
  • 200 g czekolady deserowej (70% kakao)
  • 100 śmietany kremówki 30%
  • 100 g orzechów (włoskie i laskowe)
  • 1 andrut lub wafelek
  • 6 łyżeczek miodu
  • 4 łyżeczki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Orzechy miksujemy w blenderze. Do rondelka wlewamy śmietanę i wrzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, a gdy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje, dodajemy łyżeczkę masła, kakao i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę orzechów, pokruszony wafelek, skórkę pomarańczową oraz miód. Mieszamy i wkładamy do lodówki na 45 minut, aby masa stężała. Formujemy kulki o średnicy 1,5 centymetra i obtaczamy w pozostałych orzechach. Przechowujemy w lodówce
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/trufle-orzechowe/