Kapusta wigilijna
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Czas przygotowania: 1 godzina
Autor:
Ilość porcji: 8
Składniki
  • kg kiszonej kapusty, odsączonej (wodę warto zachować)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 70 g suszonych grzybów
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól, pieprz
  • opcjonalnie pół łyżeczki kminku
Przygotowanie
  1. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy w garnku na noc. Rano wodę odlewamy, dodajemy nową (potrzebny będzie mniej więcej litr wody, bo potem użyjemy jej do podlewania kapusty) i gotujemy przez 15 minut. Grzyby wyjmujemy a wodę pozostawiamy. Smażymy na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek masła cebulkę, a jak po 3 minutach będzie szklista, to dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy jeszcze przez 3 minuty i odstawiamy. W garnku gotujemy na średnim ogniu kapustę z dodatkiem wody z grzybów oraz masła. Woda nie może całkowicie przykrywać kapusty, wystarczy jak będzie sięgała do mnie więcej połowy jej wysokości. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę, dorzucamy cebulę i grzyby, solimy, pieprzymy, dodajemy opcjonalnie kminek i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 15 minut. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Kapusta najlepsza jest na drugi, lub trzeci dzień. Warto ją codziennie przez 30 minut gotować.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kapusta-wigilijna-z-grzybami/