Risotto z grzybami i pęczakiem. Czyli kaszotto lub pęczotto.
 
 
Czas przygotowania: 30 minut
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 250 g pęczaku
  • 20 g suszonych grzybów (my używaliśmy świeżych, bo jeszcze trwał sezon, można też użyć pieczarek 50g)
  • 700 ml bulionu warzywnego (jeśli użyjemy suszonych grzybów, to dodamy do bulionu 250 ml wywaru, w którym gotowały się grzyby. Ilość bulionu zmniejszamy wówczas o wspomnianą ilość)
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 ml wina (1 lampka)
  • ⅓ kostki masła
  • Sól, pieprz
  • Do podania: parmezan, pietruszka
Przygotowanie
  1. Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy (najlepiej pozostawić na noc). Następnego dnia odcedzamy je, ponownie zalewamy i gotujemy przez 15 minut (można też ugotować w tej samej wodzie, choć ja mam zwyczaj wymieniać). Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar możemy zostawić i dolać ok. 250 ml do bulionu (choć ja robiłam kaszotto ze świeżych grzybów, więc użyłam tylko bulionu warzywnego).
  2. Kaszę płuczemy na sitku. Na dużą patelnię na średnim ogniu dajemy 2 łyżki masła, szalotkę oraz czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty i dodajemy kaszę. Wlewamy lampkę wina. Jak odparuje, to zaczynamy dolewać bulion po szklance (na 3 razy). Za każdym razem, dopiero jak całość zostanie wchłonięta, to dolewamy kolejną. Przy ostatniej turze, dosypujemy grzyby. Gdy kasza będzie już przyjemnie miękka, odstawiamy z ognia. Na koniec dodajemy masło, przyprawiamy do smaku, i posypujemy opcjonalnie świeżo startym parmezanem i pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/risotto-z-grzybami-i-peczakiem/