Mini tarty z camembert i konfiturą z czerwonej cebuli
 
 
Czas przygotowania: 30 minut
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 camembert
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu balsmicznego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyzki oliwy lub masła
  • Świeży tymianek lub estragon według uznania
  • Sól, pieprz
  • Sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
  2. Przygotowujemy ekspresową konfiturę z czerwonej cebuli Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Na patelnię dajemy tłuszcz i cebulę. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, jak zmięknie, dodajemy cukier brązowy, w razie potrzeby odrobinę tłuszczu, mieszamy i jak się rozpuści to zalewamy octem balsamicznym i winnym. Solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Dusimy jeszcze przez 5 minut, aż cebula wchłonie ocet i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Pergamin z ciastem francuskim układamy na blasze i kroimy mniej więcej na 15 równych kwadratów (około 4cm bok). Na każdym kwadracie na środek dajemy konfiturę, na nią camembert.
  4. Pieczemy przez około 12 minut, aż brzegi będą lekko złociste. Podajemy posypane świeżymy ziołami, doprawione gruboziarnistym pieprzem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mini-tarty-z-camembert-i-konfitura-z-czerwonej-cebuli/