Sałatka z kurczakiem tikka masala
 
 
Czas przygotowania: 45 minut
Autor:
Rodzaj dania: Sałatka z kurczakiem tikka
Składniki
  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 łyżek sosu tikka masala (użyliśmy Patak)
  • 200 g soczewicy (w puszce lub suchej)
  • Tikka masala
  • łyżka ziaren gorczycy
  • łyżka ziaren kuminu i kolendry
  • 3 szczypiorki
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 10 małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół
  • chlebek naan albo pita
  • 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w słupki lub za pomocą obieraczki do warzyw w wąskie paski
  • 1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki lub za pomocą obieraczki do warzyw w paski
  • 2 garście świeżych, umytych i wysuszonych liści szpinaku
  • DIP:
  • garść świeżej kolendry (zostawiamy kilka listków do dekoracji)
  • 4 łyżki jogurtu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki chutney mango
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 mała papryczka chili
  • garść prażonych migdałów
  • łyżka ziaren kolendry i kuminu
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Dwie pojedyncze piersi z kurczaka myjemy i suszymy.
  2. Na suchej patelni prażymy łyżkę ziaren kolendry i kuminu, ucieramy w moździerzu i posypujemy kurczaka z dwóch stron . Następnie przyprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron i obtaczamy w sosie Tikka Masala. Tak zamarynowane piersi owinięte folia należy roztłuc tłuczkiem.
  3. Przygotowujemy soczewicę. Jeśli mamy w puszce- wysypujemy z puszki i płuczemy na sitku lub gotujemy suchą przez 20 minut
  4. Na rozgrzana patelnię wrzucamy łyżeczkę ziaren gorczycy i kminu. Następnie w mikserze miksujemy trzy duże szczypiorku na gładka masę i wlewamy do ziaren na patelni, chwilę gotujemy a następnie dodajemy soczewicę, pokrojonego pomidora, łyżkę octu winnego. Gotujemy razem przez 5-8 min. Odstawiamy, aż ostygnie.
  5. Przygotowujemy dip: 4 łyżki jogurtu, łyżeczka ziaren kolendry, polowa pęczka świeżej kolendry, sok z jednej cytryny, łyżeczkę kurkumy, dwie łyżki chutney mango i jedna papryczka chili i garść prażonych migdałów. Miksujemy na gładką masę.
  6. Na patelni grillowej smażymy kurczaka przez 3-4 min z każdej strony. Na tej samej patelni smażymy połówki pieczarek, aby były rumiane. W piekarniku pieczemy chlebek nam lub chlebek pita. Sałatkę podajemy na dużym półmisku, dużej desce lub w głębokich talerzach. Na początek dajemy liście szpinaku, posypujemy paskami ogórka zielonego i marchewki. Na to kładziemy kurczaka pokrojonego w paski. Polewamy obficie sosem z soczewicą, posypujemy pokrojonym chlebkiem, fetą. Na koniec, bezpośrednio przed podaniem polać dipem i posypać listkami kolendry i posiekaną papryczka chilli.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-kurczakiem-tikka-masala/