Pulled pork
 
 
Czas przygotowania: 8 godzin
Autor:
Ilość porcji: 8
Składniki
  • 1,5 -2 kg łopatki wieprzowej
  • 3-4 cebulki pokrojone w piórka
  • 3 łyżki masła do smażenia (najlepiej klarowane)
  • sucha marynata: łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki soli, papryka wędzona, łyżeczka utartego kminu rzymskiego, łyżeczka rozmarynu, łyżka kakao, łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
  1. Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nią wieprzowinę. Pozostawiamy na kilka godzin do lodówki, choć nie jest to koniecznie (mięso będziemy piec kilka godzin, więc zdąży przejść smakami).
  2. Cebulki pokrojone w piórka szklimy na maśle na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy włożoną do brytfanki łopatkę cebulką i wkładamy do piekarnika na 100 stopni na minimum przez 8 godzin. Mięso wyjmujemy, czekamy aż lekko ostygnie, i "rozdzieramy" widelcem na włókna.
  3. Podajemy z ulubionymi składnikami do burgerów
Recipe by Trawka Cytrynowa at http://trawkacytrynowa.pl/pulled-pork/