2 fileciki anchois, posiekane (można pominąć, choć to ciekawy dodatek)
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki masła klarowanego (może też być oliwa)
Do podania: ze świeżo tartym parmezanem i bagietką
Przygotowanie
Garnek umieszczamy na średnim ogniu, dajemy do niego masło, czosnek oraz cebulkę i szklimy przez 3 minuty. Dokładamy posiekane fileciki anchois, a po minucie pomidory. Po dwóch minutach całość zalewamy bulionem, dodajemy bazylię, doprawiamy według uznania solą i pieprzem i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy soczewicę. Delikatnie płuczemy ją na sitku i zalewamy w garnuszku wodą w proporcji 2:1. Gotujemy aż wchłonie całkowicie wodę i będzie miękka (możemy wówczas dodać jeszcze trochę wody i chwilę dłużej pogotować).
Dodajemy soczewicę do zupy, chwilę gotujemy razem i serwujemy. Najlepiej ze świeżo tartym twardym serem typu parmezan, świeżą bagietką i bazylią.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-pomidorowa-z-soczewica/