Krem z topinamburu i kalafiora. I topinamburowe chipsy
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trakwa Cytrynowa
Składniki
200 g topinamburu
100 g kalafiora
1 szalotka
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
sól, pieprz
Składniki na chipsy:
2 małe topinambury
2 plastry boczku
3 łyżki oleju rzepakowego
Do dekoracji:
szczypiorek lub pietruszka
50 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Topinambur, szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. W garnku umieszczamy masło, czosnek i cebulę. Szklimy przez 2 minuty, a następnie dodajemy topinambur. Razem smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, zalewamy bulionem i dorzucamy kalafiora. Gotujemy przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy chipsy. Obrany, pokrojony w drobne plasterki topinambur rumienimy wraz z plastrami boczku na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy mają złoty kolor, patelnię odkładamy na bok, a boczek kroimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy według uznania i miksujemy na krem. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem, posypaną chipsami i drobno posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/krem-z-topinamburu-i-kalafiora-i-topinamburowe-chipsy/