Krem z topinamburu i kalafiora. I topinamburowe chipsy
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • Składniki na chipsy:
  • 2 małe topinambury
  • 2 plastry boczku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Do dekoracji:
  • szczypiorek lub pietruszka
  • 50 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie
  1. Topinambur, szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. W garnku umieszczamy masło, czosnek i cebulę. Szklimy przez 2 minuty, a następnie dodajemy topinambur. Razem smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, zalewamy bulionem i dorzucamy kalafiora. Gotujemy przez 10 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy chipsy. Obrany, pokrojony w drobne plasterki topinambur rumienimy wraz z plastrami boczku na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy mają złoty kolor, patelnię odkładamy na bok, a boczek kroimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy według uznania i miksujemy na krem. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem, posypaną chipsami i drobno posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/krem-z-topinamburu-i-kalafiora-i-topinamburowe-chipsy/