Lava cake
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Składniki na 2 kokilki (o objętości 125 ml)
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70 %)
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g mąki
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • Masło do obtoczenia i kakao do obsypania foremek
  • Dodatkowo:
  • owoce, lody waniliowe, syrop karmelowy
Przygotowanie
  1. Kokilki czy foremki smarujemy masłem i dokładnie oprószamy kakao, zarówno spód, jak i boki. Wkładamy do lodówki.
  2. Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej, czyli w garnku lub misce umieszczonym na garnku z wodą. Możemy to zrobić bezpośrednio w rondelku, nieustannie mieszając, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Odstawiamy do ostudzenia na 10 minut.
  3. Włączamy piekarnik na 180 stopni, góra-dół.
  4. W misce umieszczamy cukier, jajko i żółtko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy stopniowo mąkę, wciąż miksujemy. Na koniec dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
  5. Przelewamy masę do kokilek, do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Piekarnik musimy wyczuć. W moim przypadku jest to 12 minut.
  6. Wyjmujemy delikatnie z naczyń, podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/molten-lava-cake/