Kokilki czy foremki smarujemy masłem i dokładnie oprószamy kakao, zarówno spód, jak i boki. Wkładamy do lodówki.
Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej, czyli w garnku lub misce umieszczonym na garnku z wodą. Możemy to zrobić bezpośrednio w rondelku, nieustannie mieszając, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Odstawiamy do ostudzenia na 10 minut.
Włączamy piekarnik na 180 stopni, góra-dół.
W misce umieszczamy cukier, jajko i żółtko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy stopniowo mąkę, wciąż miksujemy. Na koniec dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Przelewamy masę do kokilek, do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Piekarnik musimy wyczuć. W moim przypadku jest to 12 minut.
Wyjmujemy delikatnie z naczyń, podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/molten-lava-cake/