Chałka świąteczna
 
 
Czas przygotowania: 2 godziny (pół godziny to pieczenie)
Autor:
Składniki
  • 1 kg mąki pszenne
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 g masła, posiekane
  • mak
Przygotowanie
  1. Do plastikowej miski (każda babcia wie, że drożdże nie lubią metalu) nalać lekko ciepłego mleka, dodać drożdże,po łyżeczce soli i cukru i trochę mąki. Poczekać, aż zaczną pracować. Gdy ciasto zacznie się lekko pienić, wymieszać z pozostałą mąką (mąkę możemy dodawać stopniowo, w miarę wyrabiania ciasta), połową kostki masła, 2-3 łyżkami oliwy i jajkami (2 całe i 1 żółtko). Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  2. Pozostawić w misce przykrytej szmatką, żeby wyrosło. Ciasto zwiększy objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części z większej zrobić warkocz i włożyć do posmarowanej masłem blaszki, przez środek wygnieść rynienkę i włożyć w nią mniejszy warkocz z mniejszej części. Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Bułkę piec w piekarniku na 200 stopniach powoli zmniejszając temperaturę do 170 przez 45 minut.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chalka-swiateczna/