Mazurek Różany
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
ok. 15 ciasteczek lub blacha do pieczenia
Autor:
Składniki
  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Ilość porcji: blacha do pieczenia
  • Składniki:
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • Na masę:
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g konfitury z płatków dzikiej róży (płatki róży w cukrze)
  • opcjonalnie łyżeczka cytryny
  • Do posypania:
  • 50 g płatków migdałów
  • płatki róży
Przygotowanie
  1. Żółtka przecieramy przez sitko. Z przesianej mąki, posiekanego w drobną kostkę masła, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Owinięte folią dajemy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką okręgi. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. W czasie pieczenia mieszamy serek z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. Możemy też upiec ciasto w całości, a po ochłodzeniu posmarować masą i wówczas pokroić w romby.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mazurek-rozany/