100 g konfitury z płatków dzikiej róży (płatki róży w cukrze)
opcjonalnie łyżeczka cytryny
Do posypania:
50 g płatków migdałów
płatki róży
Przygotowanie
Żółtka przecieramy przez sitko. Z przesianej mąki, posiekanego w drobną kostkę masła, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Owinięte folią dajemy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką okręgi. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. W czasie pieczenia mieszamy serek z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. Możemy też upiec ciasto w całości, a po ochłodzeniu posmarować masą i wówczas pokroić w romby.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mazurek-rozany/