Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół, bez termoobiegu. Formę smarujemy masłem i obtaczamy bułką tartą.
Masło topimy i schładzamy. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem przez około 3 minuty, żeby powstała puszysta masa. Stale miksując na średnich obrotach, dodajemy stopniowo mąki, następnie kajmak i wanilię. Gdy się wszystkie składniki połączą, wlewamy roztopione masło oraz rodzynki i chwilę jeszcze mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest już suche. Babkę wyjmujemy z piekarnika i z formy. Posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/babka-kajmakowa-i-po-swietach/