Babka kajmakowa. I po świętach.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 100 g masła + trochę do posmarowania formy
  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru (około pół szklanki)
  • 200 g mąki pszennej (szklanka)
  • 160 g mąki ziemniaczanej (szklanka)
  • 200 g masy krówkowej w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki rodzynek
  • Bułka tarta do obtoczenia formy
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół, bez termoobiegu. Formę smarujemy masłem i obtaczamy bułką tartą.
  2. Masło topimy i schładzamy. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem przez około 3 minuty, żeby powstała puszysta masa. Stale miksując na średnich obrotach, dodajemy stopniowo mąki, następnie kajmak i wanilię. Gdy się wszystkie składniki połączą, wlewamy roztopione masło oraz rodzynki i chwilę jeszcze mieszamy.
  3. Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest już suche. Babkę wyjmujemy z piekarnika i z formy. Posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/babka-kajmakowa-i-po-swietach/