Chrupiące tofu w sosie pomidorowym
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • ok. 150 g tofu, pokrojone w dość dużą kostkę (2 cm)
  • imbir (kostka 2cm x 2cm), obrany, drobno posiekany
  • 3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
  • 1 papryczka chili
  • 3 pomidory (pokrojone w kostkę i z usuniętymi skórkami)
  • 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć lub zastąpić sojowym)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 2 garście kiełków groszku (opcjonalnie)
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra (zawsze wskazana)
  • Do podania: ryż basmati lub jaśminowy skropiony sosem sojowym
Przygotowanie
  1. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( jeśli jest to ryż jaśminowy to gotujemy bez soli).
  2. W rondelku na głębokim oleju smażymy tofu aż będzie rumiane.
  3. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i wrzucamy imbir, czosnek i chili. Smażymy na dość dużym ogniu i mniej więcej po minucie dodajemy pokrojone pomidory, sos rybny, sos sojowy, pieprz i sól. Całość dusimy przez około 5-7 minut. Na koniec dorzucamy groszek i kiełki i mieszamy.
  4. Podajemy z ryżem skropionym sosem sojowym i sokiem z limonki
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chrupiace-tofu-w-tajskim-sosie-pomidorowym/