Placki z cukinii
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 500 g cukinii (mniej więcej 2 cukinie)
  • 270 g mąki pszennej (mniej więcej 1,5 szklanki)
  • 1 por (biała część)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
  • 80 ml mleka
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
  1. Umytą, nieobraną cukinię ścieramy na tarce na grubych lub drobnych oczkach (ja preferuje grube, choć tym razem akurat starłam nie drobnych). Por obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy wzdłuż i kroimy na wąskie paski (takie jakby półksiężyce).
  2. W dużej misce delikatnie ubijamy jajka. Dodajemy mleko, mniej więcej ⅔ mąki, sól, pieprz, olej rzepakowy i dokładnie mieszamy (możemy zmiksować mikserem). Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. Dodajemy cukinię, por, koperek i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy dokładnie. Dosypujemy mąkę (tą dozujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji) i jeszcze raz mieszamy.
  3. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i wykładamy łyżką na patelnię masę. Smażymy po 3-3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Po każdej partii dodajemy niewielką ilość oleju,
  4. Podajemy z ogórkowym dipem jak tzatzyki lub naszą ulubioną wersją: jogurtem, łososiem wędzonym, koperkiem i opcjonalnie kaparami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/placki-z-cukinii/