Umytą, nieobraną cukinię ścieramy na tarce na grubych lub drobnych oczkach (ja preferuje grube, choć tym razem akurat starłam nie drobnych). Por obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy wzdłuż i kroimy na wąskie paski (takie jakby półksiężyce).
W dużej misce delikatnie ubijamy jajka. Dodajemy mleko, mniej więcej ⅔ mąki, sól, pieprz, olej rzepakowy i dokładnie mieszamy (możemy zmiksować mikserem). Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. Dodajemy cukinię, por, koperek i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy dokładnie. Dosypujemy mąkę (tą dozujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji) i jeszcze raz mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i wykładamy łyżką na patelnię masę. Smażymy po 3-3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Po każdej partii dodajemy niewielką ilość oleju,
Podajemy z ogórkowym dipem jak tzatzyki lub naszą ulubioną wersją: jogurtem, łososiem wędzonym, koperkiem i opcjonalnie kaparami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/placki-z-cukinii/