Proste ciasto z rabarbarem
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
PIekłam w okrągłej formie do pieczenia 24 cm. Wielkość formy nie ma tu jednak dużego znaczenia
Autor:
Składniki
  • 400 g rabarbaru, obranego, pokrojonego w małe kawałki
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Podanie: posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi. Wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe.
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  2. Jajka wbijamy do dużej miski i miksujemy wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodajemy mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksujemy już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  3. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy na nią ciasto i wykładamy owocami. Na owoce wykładamy kawałki cienko pokrojonego masła, które posypujemy brązowym cukrem.
  4. Pieczemy przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka. Ja piekłam godzinę.
  5. Delikatnie wyjmujemy z blachy, posypujemy cukrem pudrem i możemy serwować praktycznie od razu.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem-czyli-szwedzka-rabarberkaka/