PIekłam w okrągłej formie do pieczenia 24 cm. Wielkość formy nie ma tu jednak dużego znaczenia
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
400 g rabarbaru, obranego, pokrojonego w małe kawałki
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
100 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
100 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
50 g zimnego masła
2 łyżki brązowego cukru
Podanie: posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi. Wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Jajka wbijamy do dużej miski i miksujemy wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodajemy mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksujemy już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
Dno formy do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy na nią ciasto i wykładamy owocami. Na owoce wykładamy kawałki cienko pokrojonego masła, które posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka. Ja piekłam godzinę.
Delikatnie wyjmujemy z blachy, posypujemy cukrem pudrem i możemy serwować praktycznie od razu.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem-czyli-szwedzka-rabarberkaka/