Stri fry z groszkiem cukrowym i tofu
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • imbir (kostka 3x3 cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 10 cm kawałek kapusty pekińskiej
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • Sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • Do podania:
  • makaron chow mein lub ryżowy
  • opcjonalnie: kiełki zielonego groszku, chili, świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Przed rozpoczęciem smażenia wszystkie składniki powinny być pokrojone i następująco przygotowane: czosnek posiekany, marchewka, papryka, imbir pokrojony w drobne słupki, kapusta poszatkowana a tofu pokrojone w drobą kostkę (1 cm) i usmażone. Składniki sosu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy. Na rozgrzany olej w woku lub dużej patelni wrzucamy imbir i czosnek. Po minucie dodajemy szalotki i paprykę a po chwili marchewkę. Na koniec smażenia dorzucamy kapustę pekińską a jak zmięknie usmażone tofu. Całość smażenia nie powinna trwać dłużej niż 4 minuty. Na koniec wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem, opcjonalnie posypane świeżą kolendrą, kiełkami zielonego groszku i chili.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/stri-fry-z-groszkiem-cukrowym-i-tofu/