Pomidora nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Szparagi dokładnie myjemy i obcinamy zdrewniałe fioletowe końcówki (z reguły w tym miejscu się zginają). Wyrzucamy je. Opcjonalnie, w zależoności od wielkości naszego naczynia do zapiekania, kroimy szparagi na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko, sól i pieprz i roztrzepujemy widelcem. Na patelnię wlewamy oliwę i dajemy czosnek. Lekko rumienimy, smażąc na średnim ogniu przez 2 minuty i dodajemy szparagi. Smażymy 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, pilnując, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory a po minucie masę jajeczną. Pozostawiamy na ogniu przez 3 minuty.
Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego (lub wkładamy patelnię do piekarnika). Najlepiej żeby średnica naczynia do zapiekania była podobna do średnicy patelni, wówczas wystarczy tylko delikatnie masę zsunąć. Obsypujemy startą mozzarellą i zapiekamy przez 15 minut.
Podajemy z chrupiącą bagietką i świeżą bazylią.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/frittata-ze-szparagami-pomidorem-i-mozzarella/