Kompot rabarbarowy
 
 
Autor:
Składniki
  • 400 g rabarbaru
  • 1,5 litra wody
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (więcej, jeśli chcemy, żeby był bardzie słodki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • Opcjonalnie możemy dodać maliny (ja mam wciąż mrożone, które wrzucam do kompotu)
Przygotowanie
  1. Rabarbar myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i liście (nie trzeba obierać). Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Wrzucamy do głębokiego garnka, dodajemy cukier i smażymy 5- 7 minut, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Zalewamy wodą, dodajemy cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny, opcjonalnie maliny i i zagotowujemy. Jak woda zacznie wrzeć, czekamy minutę i odkładamy z ognia. Odcedzamy przez sito do czystego naczynia, dokładnie przecieramy owoce, żeby wszystko co z nich najlepsze dostało się do kompotu.
  2. Podajemy schłodzony, z lodem, limonką lub cytryną, udekorowane miętą.
  3. Wersja dla dorosłych
  4. DLA NIEJ: Podajemy z Prosecco w proporcji 1:1
  5. DLA NIEGO: Podajemy ze spritem lub wodą sodową i wódką (Sprite + kompot w proporcji 1:1 i do tego kieliszek wódki)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kompot-z-rabarbaru-plus-wersja-tylko-dla-doroslych/