Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Składniki na 7-8 muffinów
Autor:
Składniki
  • Ciasto:
  • 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • masło do smarowania kokilek
  • Krem:
  • 100 ml kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Owoce granatu do przyzdobienia (w sezonie polecam maliny lub truskawki)
Przygotowanie
  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. W misce ubijamy na najwyższych obrotach mikserem z końcówką do ubijania białek, cukier wraz jajkiem przez 3 minuty (aż ciasto podwoi objętość). Dodajemy powoli olej, nieustannie miksując. Następnie szpinak, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i wciąż miksujemy. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto wykładamy do form na muffinki do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy krem (składniki na krem powinny być schłodzone). Umieszczamy składniki w misce i miksujemy, aż będzie gęsty. Czubki muffinek odkrajamy nożem i kruszymy. Babeczki smarujemy kremem, posypujemy kruszonką i dekorujemy granatem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/muffinki-szpinakowe-lesny-mech-i-sesja-dziecieca-na-dzien-mamy/