Muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Z przepisu wychodzi około 18 muffinów
Autor:
Składniki
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 60 g zmielonych migdałów + 40 g migdałów w płatkach
  • 130 g drobnego cukru
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórka starta ze sparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g masła (temperatura pokojowa)
  • ¾ szklanki ciepłej wody (180 ml)
  • 2 lekko ubite jajka
  • 1 jabłko obrane, pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • 10 dużych truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Formy do muffinów wykładamy papierową foremką, papierem do pieczenia (wykrojonymi kwadratami) lub smarujemy masłem.
  4. W misce mieszamy mąkę z 2 lub 3 łyżeczkami proszku do pieczenia (od ilości zależy wyrośnięcie muffinów) oraz szczyptą soli. Dodajemy mielone migdały, cukier, cukier waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy masło, jajka i ¾ szklanki ciepłej wody. Wlewamy masę do składników suchych i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Dodajemy jabłko i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek do ¾ wysokości. Układamy na wierzch truskawki, posypujemy migdałami i cukrem brązowym.
  5. Pieczemy przez około 30 minut na średniej wysokości w piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/muffiny-z-truskawkami-jablkami-i-migdalami/