Ziemniaki pozostawiamy w mundurkach, kroimy w dość duże kawałki, a marchewkę, czosnek i kiełbasę w plasterki. Z boczku odkrawamy skórę i siekamy w kostkę, a cebulę w piórka. Kapustę szatkujemy, zostawiając kilka liści. Karkówkę kroimy w kostkę. Kociołek smarujemy smalcem. Dno wykładamy skórką z boczku, na nią kładziemy liście kapusty. Układamy kolejno warstwy: ziemniaki, marchewkę, boczek, cebulę, czosnek, kiełbasę, karkówkę, siekaną kapustę. Warstwy oprószamy według uznania solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem. Całość przykrywamy kapustą i nakładamy pokrywkę. Kociołek ustawiamy na palenisku z dużą ilością żaru. Pieczemy przez mniej wiecej 2 godziny. Podajemy z pieczywem, posypane świeżym tymiankiem i oregano.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mloda-kapusta-z-kotla/