Stir fry
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 250 g tofu
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia, przekrojona na pół, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojona w plasterki
  • 1 por, biała część, obrany, przekrojony na pół i pokrojona w plasterki
  • 2 limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • Łyżeczka żółtego curry
  • Imbir posiekany wielkości połowy kciuka
  • 2 ząbki czosnku, posiekany w plasterki
  • Olej roślinny do smażenia
  • Do podadania: ryż lub makaron ryżowy, garść uprażonych orzechów nerkowca lub migdałów, szczypiorek lub świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Wszystkie warzywa musimy mieć wcześniej pokrojone. Jak w każdym daniu stir-fry, tempo dodawania składników na patelnię jest szybkie, więc wszystko musimy mieć pod ręką i przygotowane.
  2. Tofu kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm i podsmażamy na woku lub patelni na głębokim oleju. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, kiedy będzie rumiane i odkładamy na ręcznik papierowy.
  3. W małej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy 1 łyżkę cukru brązowego, sok wyciśnięty z limonki, 4 łyżki sosu sojowego i drobno posiekaną papryczkę chili.
  4. Patelnię czyścimy i ponownie rozgrzewamy. Wrzucamy łyżeczkę curry, po chwili dolewamy trochę oleju (ok. łyżki). Dzięki przysmażeniu pasty na sucho jej smak będzie bardziej intensywny. Dodajemy posiekamy czosnek i imbir, mieszamy, po mniej więcej 30 sekundach wrzucamy pokrojony w paski por a po minucie paprykę oraz cukinię. Smażymy przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy przygotowany wcześniej sos. Całość mieszamy aby cukier się rozpuścił. P
  5. Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem, posypane szczypiorkiem i prażonymi orzechami (migdały, nerkowce)
Recipe by Trawka Cytrynowa at http://trawkacytrynowa.pl/stir-fry-z-cukinia-tofu-i-imbirem/