Mąkę przesiewamy z solą do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy je w misce. Dodajemy jajko i całość szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia w temperaturze 190°C.
Przygotowanie farszu:
Cukinie i obrany czosnek kroimy w drobne plastry a sparzonego pomidora i fetę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię grillową z 1 łyżką oleju i smażymy na niej plasterki cukinii, po 2 minuty z każdej strony. Ściągamy na talerz i odsączamy ręcznikiem papierowym.. Na drugą patelnię dajemy 1 łyżkę oleju, czosnek, smażymy na lekko złoty kolor i dodajemy pomidora. Po 4 minutach ściągamy z ognia. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy pomidora z czosnkiem, fetę i połowę cukinii oraz przyprawy (bazylię, tymianek i sól) i razem mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C.
Podajemy na ciepło lub zimno, posypane świeżym tymiankiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/quiche-z-cukinia/