Quiche z cukinią
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Na formę 24 cm
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 2 cukinie
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 3 jajka
  • 100 g sera bałkańskiego typu feta
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
  1. Przygotowanie ciasta:
  2. Mąkę przesiewamy z solą do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy je w misce. Dodajemy jajko i całość szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia w temperaturze 190°C.
  4. Przygotowanie farszu:
  5. Cukinie i obrany czosnek kroimy w drobne plastry a sparzonego pomidora i fetę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię grillową z 1 łyżką oleju i smażymy na niej plasterki cukinii, po 2 minuty z każdej strony. Ściągamy na talerz i odsączamy ręcznikiem papierowym.. Na drugą patelnię dajemy 1 łyżkę oleju, czosnek, smażymy na lekko złoty kolor i dodajemy pomidora. Po 4 minutach ściągamy z ognia. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy pomidora z czosnkiem, fetę i połowę cukinii oraz przyprawy (bazylię, tymianek i sól) i razem mieszamy.
  6. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C.
  7. Podajemy na ciepło lub zimno, posypane świeżym tymiankiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at http://trawkacytrynowa.pl/quiche-z-cukinia/