100 g wołowiny na tatar (najlepiej polędwicy wołowej)
1 mała szalotka, drobno posiekana
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
imbir starty z kawałka 1cm x 1 cm
4 żółtka z jaj przepiórczych
posiekany drobno szczypiorek i kolendra
1 łyżeczka płatków chili
sezam
Do podania: rukola skropiona oliwą i musztardą dijon
Przygotowanie
Wołowinę drobno siekamy i mieszamy w misce z olejem sezamowym, sosem rybnym, sojowym, wyciśniętym z limonki oraz ze startym imbirem. Formujemy 4 mięsne porcje z wgłębieniami w środku. Do każdego wbijamy po żółtku. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem, szalotką, kolendrą i chili.
Podajemy z sałatką z rukoli.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tajski-tatar/