Tajski tatar
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 100 g wołowiny na tatar (najlepiej polędwicy wołowej)
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • imbir starty z kawałka 1cm x 1 cm
  • 4 żółtka z jaj przepiórczych
  • posiekany drobno szczypiorek i kolendra
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sezam
  • Do podania: rukola skropiona oliwą i musztardą dijon
Przygotowanie
  1. Wołowinę drobno siekamy i mieszamy w misce z olejem sezamowym, sosem rybnym, sojowym, wyciśniętym z limonki oraz ze startym imbirem. Formujemy 4 mięsne porcje z wgłębieniami w środku. Do każdego wbijamy po żółtku. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem, szalotką, kolendrą i chili.
  2. Podajemy z sałatką z rukoli.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tajski-tatar/