Sos orzechowy do satay
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 25 dkg orzechów nerkowców lub arachidowych (my użyliśmy nerkowca)
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szalotki, posiekane w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przetarte przez praskę
  • Imbir starty z kawałka 1 cm na 1cm
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka kolendry
  • 5 liści kaffiru
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego lub rybnego (lub po łyżce każdego z nich)
  • 1 posiekana papryczka chili (lub pół, w zależności czy lubimy ostre)
Przygotowanie
  1. Na suchej patelni prażymy kumin i kolendrę, aby otrzymać intensywniejszy aromat. Ucieramy je w moździerzu. Orzechy prażymy również na suchej patelni, na brązowo. Odkładamy. Na patelnię na średnim ogniu dajemy łyżeczkę pasty curry, chwilę smażymy, dodajemy łyżkę oleju kokosowego oraz czosnek z szalotką. Szklimy, dodajemy imbir a po minucie dodajemy mleczko kokosowe z liśćmi kaffiru. Zmniejszamy ogień i redukujemy mieszając. Jak odparuje czyli objętość zmniejszy się o ⅓, to dodajemy kumin i kolendrę, sos sojowy i rybny, cukier brązowy, sok i skórkę z limonki. Czyli smaki słodkie, słone i kwaśne dodajemy w tym samym czasie. Wciąż redukujemy, dodajemy starte drobno orzechy i delikatnie dusimy. Sos powinien zacząć gęstnieć po dodaniu orzechów. Dodajemy pół pęczka kolendry i drobno posiekane chili. Wyjmujemy liście kaffiru i opcjonalnie miksujemy.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sos-orzechowy-do-satay/