25 dkg orzechów nerkowców lub arachidowych (my użyliśmy nerkowca)
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 łyżeczka pasty curry czerwonej
1 łyżka oleju kokosowego
2 szalotki, posiekane w kostkę
2 ząbki czosnku, przetarte przez praskę
Imbir starty z kawałka 1 cm na 1cm
skórka i sok z jednej limonki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka kolendry
5 liści kaffiru
2 łyżeczki cukru brązowego
pół pęczka świeżej kolendry
2 łyżki sosu sojowego lub rybnego (lub po łyżce każdego z nich)
1 posiekana papryczka chili (lub pół, w zależności czy lubimy ostre)
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy kumin i kolendrę, aby otrzymać intensywniejszy aromat. Ucieramy je w moździerzu. Orzechy prażymy również na suchej patelni, na brązowo. Odkładamy. Na patelnię na średnim ogniu dajemy łyżeczkę pasty curry, chwilę smażymy, dodajemy łyżkę oleju kokosowego oraz czosnek z szalotką. Szklimy, dodajemy imbir a po minucie dodajemy mleczko kokosowe z liśćmi kaffiru. Zmniejszamy ogień i redukujemy mieszając. Jak odparuje czyli objętość zmniejszy się o ⅓, to dodajemy kumin i kolendrę, sos sojowy i rybny, cukier brązowy, sok i skórkę z limonki. Czyli smaki słodkie, słone i kwaśne dodajemy w tym samym czasie. Wciąż redukujemy, dodajemy starte drobno orzechy i delikatnie dusimy. Sos powinien zacząć gęstnieć po dodaniu orzechów. Dodajemy pół pęczka kolendry i drobno posiekane chili. Wyjmujemy liście kaffiru i opcjonalnie miksujemy.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sos-orzechowy-do-satay/