kilka ziaren kolendry i kuminu- uprażonych i później zmielonych
kilka listków świeżej kolendry
Do podania: sos sojowy, drobno posiekana chili, kolendra, szczypiorek, sezam
Przygotowanie
W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Wodę dodajemy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto. Przenosimy je na stolnicę i odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy na trochę bardziej cienkie niż na pierogowe.
W dużym garnku gotujemy wodę.
Przygotowujemy farsz. Drobno siekamy czosnek i szalotkę. Łączymy składniki farszu i wyrabiamy. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty 4 centytrowe. Nakładamy na nie po łyżce farszu i zaklejamy jak uszka: łączymy najpierw przeciwległe rogi, zaklejamy boki i sklejamy boki trójkąta. Wrzucamy do wrzątku około 2 minut. Możemy też je przygotować na parze. Podajemy z sosem sojowym, posypane chili, sezamem, kolendrą i szczypiorkiem
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chinskie-pierozki-dim-sumy/