Chińskie pierożki. Dim sumy.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Ciasto:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • farsz
  • 200 g mielonej wieprzowiny (z polędwicy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kilka ziaren kolendry i kuminu- uprażonych i później zmielonych
  • kilka listków świeżej kolendry
  • Do podania: sos sojowy, drobno posiekana chili, kolendra, szczypiorek, sezam
Przygotowanie
  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Wodę dodajemy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto. Przenosimy je na stolnicę i odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy na trochę bardziej cienkie niż na pierogowe.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę.
  3. Przygotowujemy farsz. Drobno siekamy czosnek i szalotkę. Łączymy składniki farszu i wyrabiamy. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty 4 centytrowe. Nakładamy na nie po łyżce farszu i zaklejamy jak uszka: łączymy najpierw przeciwległe rogi, zaklejamy boki i sklejamy boki trójkąta. Wrzucamy do wrzątku około 2 minut. Możemy też je przygotować na parze. Podajemy z sosem sojowym, posypane chili, sezamem, kolendrą i szczypiorkiem
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chinskie-pierozki-dim-sumy/