po łyżeczce oregano, pietruszki i listków tymianku lub bazylii (najlepiej świeżych)
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz wg uznania
Do podania: grana padano lub parmezan, świeża pietruszka
Przygotowanie
Jeśli używamy świeże pomidory, sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Bakłażana również kroimy. Czosnek oraz szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni podgrzewamy na oleju czosnek oraz cebulkę, aż będą szkliste. Dodajemy pomidory, listki tymianku lub bazylii, oregano, pieprz i sól. Gotujemy przez 3 minuty. Dolewamy kremówkę lub mascarpone oraz parmezan. Mieszamy do połączenia składników i miksujemy blenderem na gładki sos. Chwilę gotujemy, żeby zgęstniał i lekko się zredukował.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W międzyczasie na małej patelni podsmażamy bakłażana (najlepiej na patelni grillowej). Smażymy mniej więcej po 2 minuty z każdej strony.
Makaron wrzucamy do sosu i dodajemy bakłażan. Podajemy posypane parmezanem lub grana padano.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/prosty-makaron-z-baklazanem-w-sosie-pomidorowym/