Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Gotujemy al dente.
Obieramy czosnek i cebulę, drobno siekamy. Kurki oczyszczamy i delikatnie płuczemy, większe kroimy, a mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy czosnek z cebulką.
Smażymy na średnim ogniu do zeszklenia, zalewamy winem i dusimy, aż odparuje. Po 3 minutach dodajemy resztę masła oraz kurki. Po 5 minutach smażenia zalewamy śmietanką, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą z pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy na patelnię makaron, posypujemy pietruszką i rukolą. Podajemy z parmezanem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pappardelle-z-kurkami-w-sosie-smietanowym/