Opcjonalnie 2 ząbki czosnku (możemy dodać do pieczony czosnek, jest delikatniejszy niż surowy i przyjemnie zaostrza potrawę. Takie puree będzie bardzo dobre do dań wytrawnych, jednak nie nada się do słodkich wypieków)
Przygotowanie
Dynię myjemy i wydrążamy środek wraz pestkami. Kroimy na mniejsze plastry. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Możemy też położyć obok 2 nieobrane ząbki czosnku
Sprawdzamy dynię widelcem, jeśli jest miękka, to już jest dobra.
Upieczoną dynię studzimy, obieramy (choć w przypadku Hokkaido nie jest to koniecznie) i miksujemy blenderem lub malakserem. Jeśli używamy czosnku, to miksujemy z czosnkiem. Z kilogramowej dyni otrzymamy mniej więcej 2 szklanki puree.
Przechowujemy w lodówce, możemy zawekować lub pomrozić w woreczkach.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/puree-z-dyni/