500 g mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietany 30% (schłodzonej) • skórka otarta z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
200 g malin (można zamienić na truskawki)
Dekoracja
150 g malin
ok. 200 g biszkoptów typu lady fingers
wstążka ;)
** biszkopt możemy też nasączyć wystudzoną herbatą z cytryną
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC.
Spód foremki 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy ok 35 minut (do tzw. suchego patyczka)
Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości pół metra i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. godziny)
Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy skórę z cytryny. Zimny biszkopt odkrawamy nożem od formy i kroimy na 3 równe blaty (możemy to zrobić nitką). Czasem namaczam biszkopt herbatą z cytryną (choć nie zawsze). Wówczas każdy blat delikatnie polewam herbatą przez łyżeczkę. Dolny blat układamy na paterze smarujemy konfiturą a później kremem. Boki smarujemy kremem i przyklejamy do masy biszkopty. Górę dekorujemy owocami.
Tort dobrze dać na jakiś czas do lodówki (wystarczy 30 minut, żeby dobrze się kroił).
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tort-malinowy-dla-dzieci/