Szarlotka z borówkami i rozmarynem
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 6-8
Składniki
  • 160g mąki (użyłam krupczatki)
  • 80g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 50g cukru
  • 1 duże żółtko lub 2 małe
  • Nadzienie
  • 800 j kwaśnych jabłek (użyłam szarej renety)
  • ½ szklanki. borówki amerykańskiej
  • ok. ½ łyżeczki drobno posiekanych igieł świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i drobno siekamy (czynność możemy wykonać w malakserze). Dosypujemy cukier, mieszamy a następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto w kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st.C. Przygotowujemy formę 24 cm, lekko smarujemy masłem (możemy też wyłożyć papierem, choć ja tego nie robiłam).
  4. Kulę ciasta rozwałkowujemy (podsypując stolnicę delikatnie mąką, a najlepiej na wałek nawinąć folię) i wykładamy formę. Jak w przypadku ciasta kruchego, może się zdarzyć, że będzie się kruszyć, wtedy przyklejamy ciasto do blaszki partiami. Układamy jabłka jak na zdjęciu, posypujemy borówkami, rozmarynem, cynamonem i cukrem.
  5. Pieczemy około 45 minut, aż jabłka będą lekko złote. Upieczone posypujemy lekko cukrem pudrem.
  6. Możemy jeść na zimno lub na ciepło z lodami waniliowymi.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/szarlotka-z-borowkami-i-rozmarynem/