Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i drobno siekamy (czynność możemy wykonać w malakserze). Dosypujemy cukier, mieszamy a następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, to dodajemy łyżkę ciepłej wody. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st.C. Przygotowujemy 4 foremki o średnicy 8 cm, lekko smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma foliami) i wylepiamy nim foremki. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie ziarna fasoli lub grochu. Pieczemy przez 15 minut z przykryciem i około 7 minut bez przykrycia.
W międzyczasie mieszamy rózgą kuchenną składniki masy. Wyjmujemy ciasto, wypełniamy owocami i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tartaletki-jablkowo-jogurtowe-z-malinami-i-jezynami/