Tartaletki z jabłkami w masie jogurtowej
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • [Ciasto]
  • 200g mąki (użyłam krupczatki)
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 75g cukru
  • 2 żółtka
  • [Masa]
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 80g cukru
  • 50g mąki
  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • garść borówek
  • garść malin
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i drobno siekamy (czynność możemy wykonać w malakserze). Dosypujemy cukier, mieszamy a następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, to dodajemy łyżkę ciepłej wody. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st.C. Przygotowujemy 4 foremki o średnicy 8 cm, lekko smarujemy masłem.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma foliami) i wylepiamy nim foremki. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie ziarna fasoli lub grochu. Pieczemy przez 15 minut z przykryciem i około 7 minut bez przykrycia.
  5. W międzyczasie mieszamy rózgą kuchenną składniki masy. Wyjmujemy ciasto, wypełniamy owocami i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut.
  6. Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tartaletki-jablkowo-jogurtowe-z-malinami-i-jezynami/