Kurczak z tajską bazylią
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 papryczki chili
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • Łyżka sosu sojowego jasnego
  • Łyżka sosu sojowego ciemnego
  • Łyżka sosu ostrygowego
  • Łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 garście tajskiej bazylii
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • Do podania: ryż jaśminowy posypany szczypiorkiem
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki musimy mieć wcześniej przygotowane i pod ręką, bo smażymy metodą stir fry, na dużym ogniu w krótkim czasie. Warto wcześniej mieć już przygotowany ryż (do dań tajskich nie jest potrzebny ryż gorący, może być ciepły, przyjemnie łagodzi wówczas ostrość potrawy.)
  2. Czosnek i chili ucieramy w moździerzu. Na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej, jak będzie rozgrzany, to dajemy jajko i smażymy, aż się zetnie (od czasu do czasu podlewamy olejem). Zdejmujemy z ognia. Kontynuujemy smażenie- na olej dajemy chili i czosnek, po minucie kurczaka. Po kolejnej minucie dajemy po łyżce ciemnego i jasnego sosu sojowego, łyżkę sosu ostrygowego, łyżeczkę cukru trzcinowego. Jeśli potrawa wyda nam się zbyt sucha, to możemy dodać trochę wody. Danie stale smażymy, aż kurczak się zetnie, dodajemy bazylię i zmniejszamy ogień. Zdejmujemy z ognia podajemy z ryżem jaśminowym, posypanym szczypiorkiem i usmażonym jajkiem u boku.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-z-tajska-bazylia-pad-kra-pao-gai/