Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 800 g ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki lub szczypiorku
  • Sól, pieprz według uznania
  • [Do podania]: jogurt naturalny, ulubiona sałatka
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie przygotowujemy kaszę jaglaną: najpierw płuczemy ją dokładnie na sitku, zalewamy wodą w proporcji 2:1 i gotujemy około 20 minut, aż wchłonie całą wodę.
  2. Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy jak na puree.
  3. Łączymy ciepłe ziemniaki, kaszę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, kurkumę i pietruszkę lub szczypiorek.
  4. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy kotlety. Smażymy z obydwu stron na oleju lub pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. przez 25 minut.
  5. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-ziemniakow/