Kurczak z sosem hoisin
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • SOS HOISIN:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 papryczka chili (1 mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • MARYNATA DO KURCZAKA
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
  • SOS DO STIR-FRY (składniki mieszamy razem do rozpuszczenia się cukru):
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • sok z 1 limonki
  • 1 posiekane chilli
  • SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por
  • 1 centymetrowy kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczki chilli
  • prażone ziarna sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • świeża kolendra
  • limonki
Przygotowanie
  1. Marynata do kurczaka Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Piersi z kurczaka marynujemy w sosie przez godzinę (najlepiej kilka godzin), przechowując w lodówce.
  2. Sos Hoisin Wszystkie składniki sosu hoisin miksujemy. Wlewamy do rondelka i redukujemy na średnim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy. Sos prawdopodobnie będziemy musieli ponownie podgrzać przed podaniem (jeśli ostudzony za bardzo zgęstnieje).
  3. Warzywa do stir-fry Paprykę i obraną marchewkę kroimy w słupki (marchewkę możemy pokroić też w paski za pomocą obieraczki - efekt wizualnie lepszy). Obrany por kroimy w półksiężyce. Imbir, czosnek i chili drobno siekamy. Składniki umieszczamy osobno w miseczkach, żeby je szybko dodawać na patelnię.
  4. Sos do stir-fry Mieszamy wszystkie składniki sosu.
  5. Gotujemy ryż jaśminowy i gdy będzie gotowy, przykrywamy garnek, w którym się znajduje szmatką lub ręcznikiem, tak aby zachował odpowiednią temperaturę.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. W międzyczasie smażymy kurczaka na patelni grillowej lub zwykłej, na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy 12-15 min. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zabieramy się za stir-fry.
  7. Na patelni lub woku na dużym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy po kolei, co 20 sekund, wszystkie składniki. Zaczynamy od czosnku, imbiru i chili, potem leci por, następnie marchewka, a na końcu papryka. Cały czas mieszamy składniki, aby smażyły się równomiernie. Jeżeli całość jest zbyt sucha, można dodać trochę wody. Po wrzuceniu papryki, całość smażymy ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Dolewamy wcześniej przygotowany sos do stir-fry i smażymy dalej mieszając jeszcze ok 1-1,5 minuty, aż sos zacznie gęstnieć i obklejać składniki.
  8. Podajemy na talerzu wykładając najpierw ryż obok warzywa stir-fry. Na ryżu układamy pociętą w plastry pierś kurczaka, polewamy ją obficie sosem hoisin (który możemy ponownie podgrzać w rondelku- 2 minuty), całość dodatkowo posypujemy prażonym sezamem. Można jeszcze skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
  9. Gdy wszystko jest gotowe sprzątamy po sobie kuchnię i idziemy odpocząć, bo się narobiliśmy :)
  10. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-w-sosie-hoisin/