SOS DO STIR-FRY (składniki mieszamy razem do rozpuszczenia się cukru):
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki ciepłej wody
sok z 1 limonki
1 posiekane chilli
SKŁADNIKI
2 piersi z kurczaka
200 g ryżu jaśminowego lub basmati
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 por
1 centymetrowy kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
papryczki chilli
prażone ziarna sezamu
1 łyżka oleju
świeża kolendra
limonki
Przygotowanie
Marynata do kurczaka Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Piersi z kurczaka marynujemy w sosie przez godzinę (najlepiej kilka godzin), przechowując w lodówce.
Sos Hoisin Wszystkie składniki sosu hoisin miksujemy. Wlewamy do rondelka i redukujemy na średnim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy. Sos prawdopodobnie będziemy musieli ponownie podgrzać przed podaniem (jeśli ostudzony za bardzo zgęstnieje).
Warzywa do stir-fry Paprykę i obraną marchewkę kroimy w słupki (marchewkę możemy pokroić też w paski za pomocą obieraczki - efekt wizualnie lepszy). Obrany por kroimy w półksiężyce. Imbir, czosnek i chili drobno siekamy. Składniki umieszczamy osobno w miseczkach, żeby je szybko dodawać na patelnię.
Sos do stir-fry Mieszamy wszystkie składniki sosu.
Gotujemy ryż jaśminowy i gdy będzie gotowy, przykrywamy garnek, w którym się znajduje szmatką lub ręcznikiem, tak aby zachował odpowiednią temperaturę.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. W międzyczasie smażymy kurczaka na patelni grillowej lub zwykłej, na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy 12-15 min. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zabieramy się za stir-fry.
Na patelni lub woku na dużym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy po kolei, co 20 sekund, wszystkie składniki. Zaczynamy od czosnku, imbiru i chili, potem leci por, następnie marchewka, a na końcu papryka. Cały czas mieszamy składniki, aby smażyły się równomiernie. Jeżeli całość jest zbyt sucha, można dodać trochę wody. Po wrzuceniu papryki, całość smażymy ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Dolewamy wcześniej przygotowany sos do stir-fry i smażymy dalej mieszając jeszcze ok 1-1,5 minuty, aż sos zacznie gęstnieć i obklejać składniki.
Podajemy na talerzu wykładając najpierw ryż obok warzywa stir-fry. Na ryżu układamy pociętą w plastry pierś kurczaka, polewamy ją obficie sosem hoisin (który możemy ponownie podgrzać w rondelku- 2 minuty), całość dodatkowo posypujemy prażonym sezamem. Można jeszcze skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
Gdy wszystko jest gotowe sprzątamy po sobie kuchnię i idziemy odpocząć, bo się narobiliśmy :)
Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-w-sosie-hoisin/