Sałatka z marchewką i ciecierzycą
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 4 marchewki
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki uprażonych migdałów
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • dressing
  • 1 łyżeczka tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Marchewki myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw obieramy i kroimy w paski. Ciecierzycę odsączamy z wody i płuczemy na sitku. Osuszoną doprawiamy szczyptą soli, kuminem oraz 1 łyżką oliwy. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu lub kokilkach, w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut, aż będą lekko chrupiące. W tym czasie przygotowujemy dressing. Ucieramy czosnek z solą, dodajemy resztę oliwy, tahini, wodę, syrop z agawy lub miód, sok z cytryny. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę i ciecierzycę układamy w miseczkach, polewamy dressingiem i posypujemy pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-marchewka-i-ciecierzyca/