Marchewki myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw obieramy i kroimy w paski. Ciecierzycę odsączamy z wody i płuczemy na sitku. Osuszoną doprawiamy szczyptą soli, kuminem oraz 1 łyżką oliwy. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu lub kokilkach, w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut, aż będą lekko chrupiące. W tym czasie przygotowujemy dressing. Ucieramy czosnek z solą, dodajemy resztę oliwy, tahini, wodę, syrop z agawy lub miód, sok z cytryny. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę i ciecierzycę układamy w miseczkach, polewamy dressingiem i posypujemy pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-marchewka-i-ciecierzyca/