Puszyste racuchy z jabłkami jak mama robi
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 3
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 500 g kwaśnych jabłek
  • 200 ml mleka (może też być pół na pół z wodą)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki cukru z wanilią
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
  1. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenie, wanilię, cynamon i na końcu dolewamy mleko. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładamy przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na małym ogniu aż będą rumiane.
  4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, możemy udekorować plasterkami jabłek i innymi owocami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/racuchy-z-jablkami-mamusine/