Pierogi ze słodką kapustą
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy do gotowania
  • Na farsz:
  • 1 średnia główka kapusty
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku (lepiej mocno przyprawić)
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Przygotowanie
  1. Pokrojoną na 4 części kapustę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie kroimy drobno obraną cebulę. Na patelni smażymy na maśle cebulę do zeszklenia. Kapustę dokładnie odsączamy, drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy i pieprzymy według uznania. Razem dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
  2. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z solą do miski. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy rękami przez około 7 minut, podsypując mąką, żeby się nie kleiło.
  3. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego (choć możemy też wykładać farsz łyżeczką).
  4. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy 6 cm. Na każde kółko wykładamy około 3 cm farszu. Składamy na pół i zalepiamy. Czynność powtarzamy dla każdego kawałka ciasta.
  5. W międzyczasie w dużym garnku przygotowujemy wrzątek z łyżką oliwy. Wrzucamy pierogi partiami, po 8 –10 sztuk i gotujemy maksymalnie 3 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone cebulką.
  6. EDYTOWANE: pojawiają się pytania, jak pierogi przygotować do transportu, żeby się nie posklejały. Najlepiej układać na tackach i skrapiać delikatnie oliwą. Można też zapakować do pudełek, ale bez ugniatania.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/wigilijne-pierogi-ze-slodka-kapusta/