Pokrojoną na 4 części kapustę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie kroimy drobno obraną cebulę. Na patelni smażymy na maśle cebulę do zeszklenia. Kapustę dokładnie odsączamy, drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy i pieprzymy według uznania. Razem dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z solą do miski. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy rękami przez około 7 minut, podsypując mąką, żeby się nie kleiło.
Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego (choć możemy też wykładać farsz łyżeczką).
Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy 6 cm. Na każde kółko wykładamy około 3 cm farszu. Składamy na pół i zalepiamy. Czynność powtarzamy dla każdego kawałka ciasta.
W międzyczasie w dużym garnku przygotowujemy wrzątek z łyżką oliwy. Wrzucamy pierogi partiami, po 8 –10 sztuk i gotujemy maksymalnie 3 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone cebulką.
EDYTOWANE: pojawiają się pytania, jak pierogi przygotować do transportu, żeby się nie posklejały. Najlepiej układać na tackach i skrapiać delikatnie oliwą. Można też zapakować do pudełek, ale bez ugniatania.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/wigilijne-pierogi-ze-slodka-kapusta/