Pasztet z soczewicy
 
 
Autor:
Składniki
  • Liczba porcji: keksówka 25 cm
  • Czas przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia
  • Składniki:
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta posiekanego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • siemię lniane do posypania
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, zalewamy w proporcji 2:1 (dwa razy więcej wody). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarno jałowca i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 20 minut.
  2. Soczewicę również płuczemy i zalewamy w proporcji 2:1, gotujemy do miękkości przez 25 minut. Ugotowane przesypujemy razem do miski (bez ziół). Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do kaszy i soczewicy.
  3. Do masy dodajemy jajko, olej rzepakowy, sos sojowy, lubczyk, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn, sól i pieprz. Miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy pokrojoną żurawinę i mieszamy.
  4. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy równo siemieniem lnianym i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodzimy przez noc w lodówce.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pasztet-z-soczewicy/