Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, zalewamy w proporcji 2:1 (dwa razy więcej wody). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarno jałowca i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 20 minut.
Soczewicę również płuczemy i zalewamy w proporcji 2:1, gotujemy do miękkości przez 25 minut. Ugotowane przesypujemy razem do miski (bez ziół). Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do kaszy i soczewicy.
Do masy dodajemy jajko, olej rzepakowy, sos sojowy, lubczyk, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn, sól i pieprz. Miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy pokrojoną żurawinę i mieszamy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy równo siemieniem lnianym i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodzimy przez noc w lodówce.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pasztet-z-soczewicy/